Okullardaki eğitim öğretim faaliyetleri, etkinlikler, duyurular ve çeşitli paylaşımlar web siteleri aracılığıyla okulların kimliğini oluşturmaktadır. Her okul idaresi okuldaki gelişmeler, yenilikler ve değişimler için meb web sitesi güncelleme işlemi yapılmalıdır.
Okul Web Sitesi Nasıl Güncellenir?
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına ait internet sitelerinde güncelleme faaliyetleri “mebpanel” aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Okulun güncel web adresini yazdıktan sonra linkin hemen sonuna “mebpanel” ibaresi yapıştırılarak ilgili siteye erişim sağlanır. Siteye girdikten sonra karşıya gelen panele Mebbis kullanıcı adı (T.C. Kimlik Numarası) ve şifre girilmelidir.
Meb Web Sitesi Güncelleme Adımları
Panele giriş yaptıktan sonra ana sayfanın sol üst kısmında yer alan içerik yönetimi bölümüne tıklayarak yayınla, menü, idari kadro, içerik, kısa yol, proje, galeri, dosyalar, iletişim, destek bölümlerinde değişiklikler, ekleme, çıkarmalar yapılabilir bu şekilde meb web sitesi güncelleme adımları tamamlanmış olur.
Yayınla: Okul web sitesinde yapılan değişiklikleri kaydedip, ön izlemeye yarayan alan.
Menü: Web sitesinin menü kısmında değişiklik yapmaya yarayan alan. Site menüsünde ekleme/ çıkarma yapmak istenildiğinde bu sekmeden yararlanılır.
İdari Kadro: Okulda görev yapan müdür, müdür yardımcısı, işçi, personelin isim ve görevlerinin sıralandığı kısımdır. Burada dikkat edilmesi gereken kısım idari kadronun sıralamasıdır. Her kademe için ayrı bir renk verilmiştir. Şema seçerken müdür için seviye 1, müdür yardımcısı için seviye 2, öğretmen için seviye 3 seçilmelidir.
Haber Ekleme: Herhangi bir haber görseli, yazısı ya da bağlantısı eklemek için bu sekme kullanılır. Eklenecek haber sadece bir bağlantıdan ibaretse bağlantı ekle, resimli ve yazılı bir haberse içerik ekle bölümlerinden yapılır.
Bağlantılar/ Kısayol: Bu kısımdan okul web sitesine ilgili diğer web sitelerine erişim kolaylığı sağlaması açısından linklerini yapıştırarak çeşitli bağlantılar, kısa yollar eklenebilir.
Proje: Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen, okulun bağlı bulunduğu projelerin eklenip çıkarılabileceği bölüm.
Galeri: Okulda gerçekleştirilen faaliyetler, eğitim- öğretim süreci, okulun fiziki yapısı ve donanımıyla ilgili görsellerin paylaşıldığı, düzenlendiği bölüm.
Dosyalar: Okulun, öğrencilerin ilgisini çekebilecek evrakların, dosyaların (pdf, ppt, excel, word, rar) çevrimiçi olarak paylaşıldığı bölüm.
İletişim: Okula ait e-posta, telefon, faks numarası gibi iletişim bilgilerinin yer aldığı bölümdür. Bu bölümden okulun haritalar üzerindeki konumu da eklenebilmektedir.
İstatistik :Okul ile ilgili sayısal verilerin, derslik sayısı, öğrenci- öğretmen sayısı gibi bilgilerin verildiği bölümdür.
Okulumuz Hakkında: Okulla ilgili pek çok bilginin yer aldığı, okulun kimliği denilen bölümdür. Şehir merkezine uzaklık, ulaşım durumu, internet alt yapısı, ısınma şekli, yabancı dil tercihi gibi bilgilendirmelerin yer aldığı bölümdür.
Meb Web Sitesi Güncelleme Diğer İşlemler
Yine sol üst kısımda seçenekler bölümünde yer alan Sunucu Yönetimi alanından okul ismi ile ilgili herhangi bir değişiklik olması durumunda değişiklikler güncellenmektedir.
Kullanıcılar kısmından ise web sitesini kullanacak kişiler belirlenir ve kalem simgesiyle yeni kişi ataması yapılabilir, anahtar simgesiyle kurum giriş bilgileri güncellenebilir.
İl Milli Eğitim Müdürlükleri okul sitelerinin güncel olmasını istemektedir. Meb web sitesi güncelleme adımlarının tamamlanabilmesi için siteye güncel tarihli haber, duyuru girilmeli ayrıca öğrenci sayısı ve kurum bilgileri kontrol edilerek kaydet butonuna basılmalıdır.