Eğitim öğretime hazırlık ödeneği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından resmi okullarda çalışan öğretmenlere verilir. Öğretmelerin dönem başındaki ihtiyaçlarını karşılamak adına verilmiş olduğu yardımdır. Maaştan farklı olarak verilmektedir. Herkes için tek bir tutar üzerinden verilmektedir. Diğer adı ise kırtasiye yardımı olarak da bilinmektedir. Bu ödenek yılda bir defaya mahsus verilmektedir.
Eğitim ödeneği her yıl zam oranlarına bağlı olarak değişik ücretlerde yatmaktadır. Bu ödenek 2021- 2022 eğitim yılında 1.250 TL olarak belirlenmiştir. 2023 Yılında ise 1400 TL olacaktır. Kırtasiye ücreti eylül ayı içerisinde verilmektedir. Herhangi bir yere başvuru yapılmamaktadır. Otomatik olarak görev yaptıkları birimler tarafından yatırılmaktadır. Kadrolu, sözleşmeli ve aday öğretmenler bu ödenekten faydalanabilirken ücretli öğretmenlere bu ödenek yatmamaktadır.
2021 Eğitim Ödeneği Güncel Tutarları Nasıldır?
Kadrolu öğretmenler için 2020-2021 yılına ait eğitim ödeneği 1.220 TL olarak belirlenmiştir. 2021-2022 de Eğitim öğretime hazırlık ödeneği 1250 TL ve 2022- 2023 Yılında ise 1400 TL olacaktır. Her yıl eğitim öğretim yılı ödenekleri için herhangi bir başvuru talebinde bulunmamakta olup sistem üzerinden otomatik olarak yapılabilmektedir. Eylül ayının ortalarında öğretmenlerin banka hesaplarına yatmaktadır. Devler hariç diğer kurumlarda bu tarih değişiklik göstererek ileri tarihlerde öğretmenlerin elline geçmesi söz konusu olabilmektedir. Eğitim öğretim ödeneği yatmayan öğretmenler durumu okul idaresine bildirerek hatanın düzeltilmesini isteyebilir.
Şubatta Atanan Öğretmenler Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneği Alır Mı?
Eğitim öğretim yılının ortasında göreve başlayan öğretmenler yada ücretsiz izinden şubat ayında dönenlerde Eğitim öğretime hazırlık ödeneği’ ne hak kazanmaktadır. Fakat bu durumda olan öğretmenler kırtasiye ücreti olarak bilinen bu ödeneği yarım olarak almaktadır. Yani güncel değerlere göre Şubat 2023’ te göreve başlayan yada izinden dönen personellere 700 TL ödeme yapılması gerekmektedir.
Eğitim Öğretim Ödeneğinin Amacı Nedir?
Eğitim öğretime hazırlık ödeneği sadece öğretmenlere verilir çünkü okula hazırlanırken kırtasiye malzemelerini almalarına maddi destek sağlamaktır. Öğretmenler bu ödeneği kendileri istedikleri yerde kullanabilirler. Öğretmenlere giyim yardımı yapılmamaktadır.
Eğitim Öğretim Ödeneği Yatan İller Hangileridir?
81 ilde bulunan tüm ilçeler de görev yapan öğretmenlere verilmektedir. Devlet okullarında çalışan öğretmenlerin otomatik olarak yatmaktadır. Özel okullar da ise bu eğitim ödeneği çalıştığı kuruma kurum sahibi tarafından yatırılması gerekmektedir.